«Повернімося у наші країни, сім’ї, бізнеси з великою вірою в дар життя», – владика Борис Ґудзяк у Давосі

Читай також

  • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
  • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • «Повернімося у наші країни, сім’ї, бізнеси з великою вірою в дар життя», – владика Борис Ґудзяк у Давосі

          «Повернімося додому – до наших континентів, наших країн, наших підприємств, наших громад та наших сімей з великою вірою в дар життя, з великою надією на правду та вічність. Давайте приймемо правильні рішення вже зараз, щоб покласти край цій війні, щоб дати Україні зброю, надати допомогу, щоб ця можливість не була втрачена», – архиєпископ-митрополит Філадельфійської архиєпархії УГКЦ у США, президент УКУ Борис Ґудзяк взяв участь в «Українському сніданку» під час  Всесвітнього економічного форуму Давосі і звернувся до його учасників.

          Під час «Українського сніданку» учасники поговорили про найважливіші виклики, які зараз постають перед Україною. Учасниками дискусії стали прем’єр-міністр Великої Британії (2019-2022 рр.) Борис Джонсон, виконавчий директор компанії BlackRock Лоуренс (Ларрі) Фінк, виконавчий директор General Atlantic Білл Форд, засновник компанії Fortescue Ендрю Форрест, голова організації «Центр громадянських свобод», яка у 2022 році отримала Нобелівську премію миру Олександра Матвійчук, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, співзасновник та співголова The Carlyle Group Девід Рубенштейн, голова та виконавчий директор Goldman Sachs Девід Соломон, перша віцепрем’єрка України Юлія Свириденко. Президент України Володимир Зеленський до заходу долучився онлайн. 

          Подивитись дискусію можна за посиланням: 

          Подаємо окремі тези деяких учасників: 

          Володимир Зеленський, президент України:

          «Ми розмовляли багато разів, десятки разів, сотні разів цифрами, які говорили про той чи інший дефіцит того чи іншого міліметра, тієї чи іншої зброї, яка безпосередньо впливала на міцність наших людей. Ми не можемо виїжджати лише на мотивованості та моралі. Ні. 

          Вакцина проти російської тиранії відома. Є лист, де сказано, що нам потрібно. Просто допоможіть. Без діалогу.

          Є такі моменти, коли не потрібно вагатися чи порівнювати. Коли ти кажеш, наприклад, я дам танки, якщо хтось інший теж дасть танки. “Я потужний у Європі, якщо хтось поза Європою теж допоможе”, — мені здається, що це не надто правильна стратегія. Це те саме, якби ми громадяни України, держави в якій понад 100 національностей та десятки меншин, раптом почали говорити – цих ми захищаємо, а цих ми не захищаємо. Ми всі громадяни України, які сьогодні захищають європейців та всі їхні цінності. Тому не може бути сегментованої допомоги чи вибірковості щодо зміцнення нашої армії». 

          Владика Борис Ґудзяк, митрополит Української Греко-Католицької Церкви, президент Українського католицького університету:

          «Зараз Україна є епіцентром глобальних змін – політичних, дипломатичних, військових, економічних, екологічних та сільськогосподарських. Але є дещо важливіше. Вона є епіцентром антропологічних роздумів. Вона змушує нас себе запитати, що означає бути людиною. Наша людськість – це наше життя, яке обрамлене смертю. І саме коли ми відповідаємо на запитання, що таке життя і що таке смерть, тоді ми розуміємо, ким ми є.

          Протягом десятиліть чи, можливо, століть ми не вміємо собі давати раду зі смертю. Лишень подумайте, як у наших суспільствах ми намагаємося “дезінфікувати” це питання . Українці ж дивляться смерті в очі.

          Перед нами переломний момент в історії людства. Україна веде. Україна веде Президента Зеленського. Важливо пам’ятати, що президент Зеленський пішов за народом України, який був на Майдані під час революції на граніті 1990 року, на Помаранчевому Майдані 2004 року, на Євромайдані та Революції Гідності 2013-2014 років, за військовими, які були на фронті з 2014 року. Вони вже бачили. Вони знали. Вони діяли. І вони жертвували собою.

          Президент Зеленський є символом і комунікатором цих істин.

          Повернімося  додому – до наших континентів, наших країн, наших підприємств, наших громад та наших сімей з великою вірою в дар життя, з великою надією на правду та вічність. Давайте приймемо правильні рішення вже зараз, щоб покласти край цій війні, щоб дати Україні зброю, надати допомогу, щоб ця можливість не була втрачена». 

          Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії (2019-2022 рр.):

          «Ми постійно недооцінювали ефективність зброї, яку надавали Україні. Наприклад, NLAW. Я ніколи не міг повірити, що вони можуть бути настільки ефективними. HIMARS також продемонстрували надзвичайну ефективність. Ми маємо продовжувати. Дайте Україні танки.

          Найголовніше, що ми постійно недооцінювали волю та спроможності українців до боротьби й захисту своєї країни. Ми помилялися на початку війни, але за кілька днів українці довели, що ми були абсолютно неправі. Ми маємо допомогти їм виграти так швидко, наскільки це можливо. Закликаю зосередитися на потребах України, а не фокусуватися на Путіні».   

          Джерело: Український Католицький Університет

          Читай також

        • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
        • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.